Första terminen i skolan

Saga och Hanna började skolan här nere den 6:e september. Här börjar man skolåret i januari så de “kastades” in i skolans tredje termin. Den skola barnen går i heter “St George’s Diocesan School” och är en privat, kristen skola. Vi valde skolan dels för att det är en skola med gott rykte där vi direkt blev väl mottagna, dels för att det är en “lokal” skola med i huvudsak Namibiska barn.

Vi bor bara några kilometer från skolan men det är för långt att gå så Marie skjutsar dem varje morgon och hämtar dem vid lunchtid.

Hanna

Hanna hade precis slutat sitt förskoleår och skulle ha börjat i första klass hemma. Här i Namibia börjar man skolan som 6-åring så Hanna började tredje termin i första klass.

I denna byggnad går skolans två klass 1. Hanna gick till vänster i klass 1E (med E för Erasmus, Hannas lärare).

Varje morgon börjar med samling på gården där rektorn informerar, berömmer och skäller. Ljusa kalufsen till höger tillhör Hanna.

De första veckorna var inte så lätta. Det var inte många ord engelska Hanna förstod och det var nog inte lätt att sitta i en helt ny miljö med främmande människor runt omkring som talade ett främmande språk.

Hanna har dock arbetat på bra. Läst sina små böcker på engelska, för sig själv och för mamma och pappa. Och suttit och skrivit sina ord på engelska, om och om igen…

Efter ett tag gick allt bättre och bättre. Engelskan har blivit alltmer självklar och någon gång kom Hanna t.o.m. hem och berättade att hon varit bäst i klassen på något prov!

Men viktigast här på skolan är faktiskt inte att vara duktig utan att vara en god människa. Etiken och att leva som en god kristen sätts högt här. Vilket bland annat yttrar sig i att om någon är ledsen så finns det alltid vänliga kamrater. I början tröstade de Hanna men här ovan är det Hanna som får möjlighet att ge tröst.

Och mobbing verkar man knappt ha hört talas om här.

Skolavslutning för årskuserna t.o.m 4 hölls i en stor kyrka. Alla i dessa årskurser fick något slags utmärkelse. Jag tror det känns bra för alla att höra sitt namn ropas upp, gå upp till rektorn och ta emot sin utmärkelse och sedan stå på stora scenen och ta emot publikens applåder.

Hanna som nummer tre i kön till rektorn.

Så här stolt blev Hanna för sin fina utmärkelse.

“För konsekvent ansträngning och framsteg i alla ämnen”

En kväll var det julavslutning i samma kyrka där skolans körer sjöng vackert. Här är det de minsta som sjunger och Hanna syns längst till höger:

Nästa år börjar Hanna i tvåan med ny lärare och delvis nya klasskamrater.

Lycka till Hanna!

Saga

Saga hade gått ut sexan hemma och skulle gå vidare till högstadiet. Här hamnade hon i år sju och termin tre. Och fick en riktig rivstart. År sju började sin tredje termin med utflykt, fyra dagar till kusten.

Så Sagas första dag på skolan bestod i att möta en massa helt okända människor och åka iväg med dem. Tufft, men hon log och klarade det jättebra. Socialt och språkligt blev det ju en rivstart.

Det var fyra händelserika dagar med massor av besök och bland erfarenheterna hon fick var att pelikaner kan bitas, farligt nära ögat dessutom…

Även Sagas dagar börjar ju på skolgården. Till vänster om rektorn står Sagas underbara klassföreståndare – Mrs Coetzee. Hon förstod genast hur tuff skolan skulle bli för Saga och har jobbat hårt för att hjälpa henne med engelskan. Flera lördagar har de suttit tillsammans hemma hos Saga och kämpat.

Här, på andra våningen har Saga haft sitt klassrum.

Vi fick snart klart för oss hur stor utmaningen var. På en termin skulle Saga visa att hon lärt sig allt de andra lärt sig på ett helt år. Det var ingen självklarhet att gå vidare till nästa år – som här inte bara betyder att gå från 7:an till 8:an utan också att byta skola från “prep school” till “college”.

Utöver att prestera bra på skolans alla prov krävdes också att Saga skulle gå över till college och göra särskilda inträdesprov. Det var lite nervöst – åtminstone för oss föräldrar. Framförallt Sagas lärare och rektorn stöttade dock Saga och till slut blev allt klart. Saga ska börja i college efter jul!

Skolavslutningen blev lite speciell. Många av Sagas klasskamrater har gått här i många år och skall nu alltså vidare till college som ligger i andra ändan av St Georges skolområde. På avslutningen kom en ung man, tidigare elev på skolan, och gav med ålderns rätt några goda råd inför framtiden. Saga ser ut all lyssna eftertänksamt.

Här blir rektorn glad då han får en present – svensk ljuslykta i glas – av Saga. Mormor tittar på.

Lite fest blev det ju också för Sagas klass…

Liksom för de yngre barnen var det samling i stora kyrkan för utdelning av nya utmärkelser. Nu är det inte längre självklart att alla får och det betyder också att några fick många utmärkelser. Ovan Sagas utmärkelse för “utmärkta framsteg i alla ämnen”. Fram till rektorn och upp på scen för applåder!

Ännu gladare blev Saga då hon fick nästa utmärkelse. Trots att hon bara hunnit delta ett fåtal gånger fick hon:

Och ja, såväl den lilla kannan som färgglada figuren är Sagas!

Det var många utmärkelser som delades ut. Betyg för högsta betygsgenomsnitt, för bästa resultat i olika ämnen, för särskilda förbättringar under året osv. Det kändes väldigt osvenskt, men också väldigt positivt. Tänk att man faktiskt får lov att berömma och uppmärksamma duktiga och flitiga barn! (Hemma är det ju okej om man är duktig i idrott eller musik men knappast om man pluggat bra…)

När det hela nästan var färdigt så ville rektorn dela ut ett speciellt, för kvällen instiftat pris. Han påstod att han aldrig under sina många år som lärare sett någon elev kämpa så hårt som – Saga!

Så där fick hon stå själv medan tårarna trillade nerför föräldrarnas kinder.

Diligence = flit. Det kan nog behövas detta år på college. Nya lärare, nya ämnen (bl.a. ett nytt språk, tyska) och delvis nya skolkamrater.

Lycka till Saga!

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, Familjeliv, På svenska. Bookmark the permalink.

6 Responses to Första terminen i skolan

 1. Maria De Liseo says:

  I am so proud of Hanna!!

  I am so proud of Saga!!

  That makes me proud all over!!!!!!! ; )))

  And teary-eyed too!

  All the best of luck for the full school year ahead. <3

  Lots of love from Mia, Stefan, Alina and Christopher

 2. Jenny Melke says:

  Hej hela familjen!
  Jag blir alldeles tårögd när jag ser era fina bilder. Vad roligt att det går så bra för både Saga och Hanna. Jag kommer, självklart, fortsätta att följa er fina blogg. Jag tänker ofta på dig, Saga. Gott nytt år på er allihopa!
  Kram från Sagas “gamla” fröken, Jenny.

  • Anders says:

   Hej Jenny,
   Töserna har låångt sommarlov nu. Slutade skolan 30 november och börjar inte förrän 17 januari. Hoppas de inte tappat för mycket engelska då.
   / Anders

 3. Pytter says:

  Så roligt att se dessa bilder och får “följa med” till skolan lite. Jätteduktiga tjejer och här sitter stolt faster med tårar nerför kinderna!
  Kramar
  Pytter

 4. Siv Andersson says:

  Gott nytt år på er alla! Igår när jag plockade undan julsakerna ställde jag fram Sagas present till mig i våras – en liten elefant från Namibia. På kvällen fann jag ett mail från er!
  Vi har startat vårterminen här i Sverige idag och vi har tillsammans läst bloggen om Sagas och Hannas första termin – inspirerande för oss alla – Lycka till även denna termin!
  Vi återkommer gärna till era rapporteringar.
  Hälsningar från Siv och klass 5-6 Montessori i Ängelholm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.