Ombili

Ca 80 km norr om Tsumeb ligger Ombili.

Vi hamnade här, lite av en slump, på vägen hem från Etosha. En ung tysk frivilligarbetare tog vänligt hand om oss på sin lunchrast, visade runt och berättade.

Ombili är ett ord som betyder fred. Ombili finns för att officeren Klaus Jochen Mais-Rische hade ett antal San-soldater som spårare i kampen mot befrielsesoldater.

Då det stod klart att Namibia skulle bli självständigt kände han ett ansvar för sina soldater och deras familjer. År 1989 grundades Ombili genom ett samarbete mellan flera farmare i området.

Året efter bildandet av Ombili donerade Mais-Rische en del av sin farm Hedwigslust till Ombili och 380 män, kvinnor och barn flyttade hit. Det ekonomiska stödet till Ombili kommer i huvudsak från Lions Club i Mosbach, Tyskland.

Idag lever idag minst 500 människor som tillhör San (bushmän) på Ombili. San har under många tusen år levt ett nomadliv.

Traditionella hyddor som användes då San levde nomadliv.

Under århundraden har man valt att flytta på sig då andra folkslag flyttat in istället för att ta konflikter. På så vis har man lämnat sina gamla jaktmarker och anpassat sitt liv till allt sämre förhållanden. San har också utnyttjats som billig arbetskraft av såväl vita som av andra svarta och levt under slavliknande förhållanden. Ofta har de arbetat som farmarbetare och som lön bara fått alkohol och mycket lite mat.

Området som disponeras av San är 30 hektar och till detta får människorna använda ytterligare 10 000 hektar för att samla vildfrukt, bär, lökar, vildspenat, svamp, termiter och material för sitt hantverk. Däremot är jakt inte tillåten på området.

På denna mark har San byggt tre byar varav en är tillgänglig för besökare.  Mellan 1990 och 1997 byggdes en fyra hektar stor trädgård för odlingar.

En angränsande farm odlar hirs och bönor som skänks till Ombili.

Här på Ombili försöker man hjälpa människorna att anpassa sig till ett modernt samhälle. Man gör det bl.a. genom att man 1993 öppnade förskola och skola som idag har plats för ca 300 barn i åldrarna 4-16.

Man förser de tre byarna med viss hälso- och tandvård. I förskolan lär sig barnen t.ex. att borsta tänderna.

Man utbildar de vuxna i att hantera jordbruk. Man hjälper dem också att utveckla sina färdigheter i konstverk så att de kan försörja sig på det.

I byarna lever man ännu ett traditionellt liv. Och på Ombili uppmanas man att fortsätta med sina gamla hantverk.

De saker som tillverkas här finns till försäljning i en liten butik där hela vinsten går till skolan och samhället. En del produkter säljs i Windhoek och utomlands, främst Tyskland.

Ombili har en egen kör som mest består av äldre skolelever. Man sjunger, oftast utan instrument, västerländska kyrkliga sånger, men också traditionell musik från Namibia och övriga Afrika.

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, På svenska, Turist. Bookmark the permalink.

1 Response to Ombili

  1. Pingback: Turist i Namibia – resten av landet | Namibia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.