Penduka

I mitten av december gjorde vi en liten utflykt till Penduka, som ligger vackert på en udde i Goreangabreservoiren i Katutura i nordvästra delen av Windhoek. Fin utsikt över “sjön”…

Penduka startades av två kvinnor. Den ena var en Namibisk kvinna, Martha Muulyau, som vid fyra års ålder fick polio. Hon har, trots flera operationer, varit handikappad hela livet men lyckades få ett jobb vid Ehafo, ett projekt för att hjälpa handikappade i Windhoek. På Ehafo träffade Martha en annan kvinna, Christien Roos som efter att ha slutfört sina studier i hemlandet Nederländerna kommit till Namibia för att arbeta med Ehafo. Tillsammans startade de två kvinnorna Penduka 1992.

Syftet med Penduka var att hjälpa socialt missgynnade kvinnor och förbättra deras levnadsstandard men också att påverka möjligheterna för deras familjer och andra människor runt dem.

För att nå syftet ger man kvinnor en möjlighet att skaffa en försörjning genom att låta dem arbeta med det de kan bäst, nämligen att skapa vackra produkter.

Penduka vill uppmuntra kvinnorna att utnyttja sin skicklighet för att förbättra sina möjligheter.

Vid vårt besök fick vi en rundvandring i de olika verkstäderna. På Penduka arbetar kvinnor med att dekorera tyger, brodera och tillverka allehanda accessoarer.

Bl.a. tillverkar man smycken genom att använda gamla flaskor som man krossar, smälter och formar till glaspärlor.

I tillverkningen tar man tillvara på urgamla tekniker för att göra produkterna autentiska och originella.

På Penduka finns en riktigt fin butik där vi spenderade en del tid och pengar.

En del av utbudet kan också se här – länk

Broderier är kvinnornas sätt att berätta – länk

Vid vårt besök fick vi också se Ovambo-kvinnor som i traditionella dräkter dansade för oss.

 

De kvinnor som kommer till Penduka saknar ofta utbildning men på Penduka ger man utbildning och låter kvinnorna utbilda varandra. Det kan vara utbildning i engelska, men också en möjlighet att lära sig bli lärare genom att delta i undervisningen på nystartade ”Wake Up” som är en Montessoriskola i Windhoek. Varje år reser två kvinnor från Penduka till Nederländerna. Man tror mycket på att kvinnorna kan stärka och stötta varandra.

Sedan 1998 har Penduka ett TBC-program. Man uppmuntrar kvinnorna att verkligen slutföra sin behandling genom att erbjuda dem ett mål mat om dagen då man ger dem deras medicin och hälsoråd. De får också utbildning för att kunna utföra ett hantverk. Behandling sträcker sig över sex månader och hundratals kvinnor har genomgått den. Tyvärr har Penduka nyligen gått miste om sin sponsor – Global fund – för detta program och därmed finns en risk att kvinnor som påbörjat sin behandling inte kan slutföra den.

De flesta ”Penduka-kvinnor” finns inte på Penduka. De får istället besök i sina hem där de får utbildning i att utveckla sina hantverk och i att tjäna pengar på det. Man hjälper också kvinnorna att planera sin ekonomi. Man vill hjälpa kvinnorna gå från en ”offer-roll” till att ta tag i sitt eget liv.

Vårt besök på Penduka avslutades med en middag där vi serverades olika rätter varav några är traditionella, som Wopane-maskar.

Själv avstår jag gärna från maskarna, men det andra var gott och vi fick en fin måltid med en utsikt som påminde om svensk sommar.

 

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, På svenska, Turist. Bookmark the permalink.

3 Responses to Penduka

  1. Farwuq says:

    Mycket intressant och lärorikt.

  2. Pingback: Kodiac visiting Namibia | Namibia

  3. Pingback: Turist i Namibia – Windhoek | Namibia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.