Alte Feste

Alte Feste ligger strategiskt placerat på en höjd mitt inne i Windhoek.

Det började byggas 1890 och såg då ut så här. En del om- och tillbyggnader har gjorts sedan dess men det är ändå lätt att känna igen. Ursprungligen var det en fästning för ca 50 man ur tyska “Schutztruppe” samt ett antal hantverkare av olika slag. Efter att Sydafrika ockuperat landet 1915 blev Alte Feste ett militärt högkvarter för att på 1920-talet få en helt ny funktion. Under några årtionden var det en bostad för de skolpojkar som gick på skolan intill.

År 1957 förklarades byggnaden som ett nationalmomument och plats för statens museum. Byggnaden renoverades 1963 och ännu en gång 1986.

Det är ännu plats för landets historiska museum men byggnaden är tämligen förfallen.

Museet spänner över en lång tidsperiod.

Man har en riktigt fin utställning om landets klippmålningar med intressanta texter om hur tolkningen av dessa har förändrats genom årens lopp. Det fanns t.o.m. en tid då man trodde att de gjorts av besökande européer (för inte kunde väl svarta människor…?). Tyvärr var de flesta taklamporna sönder i denna intressanta del av museet…

Staden Windhoek fick sitt namn av Jonker Afrikaner som bosatte sig här 1840. Namnet kommer troligen från det faktum att Afrikaners far var född på en plats i Kap-provinsen med samma namn. År 1903 ändrade tyskarna stavningen till Windhuk och delade in staden i två delar. Gross och Klein Windhuk. Idag är stavningen åter Windhoek men det uttalas som “Wintuk” och en av stadsdelarna heter Klein Windhoek.

Landets tid som tysk koloni skildras med en del foton och med föremål och möbler.

På “verandan” framför museet finns en del vagnar, kanoner och annat från tysk eller sydafrikansk tid.

En stor del av museet ägnas åt frihetskampen.

Här en plansch om FN resolution 435 som antogs 1978 och som förespråkade vapenvila och FN-ledda fria val i det av Sydafrika ockuperade Sydvästafrika.

De FN-ledda fria valen blev så småningom verklighet.

Valet vanns av SWAPO, South-West Africa People’s Organisation.

Här kysser Namibias förste president, Sam Nujoma, Namibias mark efter 30 års politisk exil.

Framför det förfallna musset står en staty som symboliserar de tyska soldater för vilka Alte Feste en gång byggdes.

Och alldeles intill byggs ersättaren. En gigantisk byggnad, byggd av Nord-Korea, som ett monument över självständigheten och innehållande landets nya museum. Hoppas det blir bra. Det finns en lång och spännande historia att berätta.

 

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, Om Namibia, På svenska, Turist. Bookmark the permalink.

4 Responses to Alte Feste

 1. Farwuq says:

  Mycket intressant med lite historia, och alla de fina bilderna.

 2. Nina Kambueza says:

  Hej Anders, visste du att Alte Feste var ett av världens första koncentrationsläger där flera tusen Hereros blev brutalt behandlade och mördade? Alte feste samt koncentrationslägret i Luderitz är föregångarna till Europas koncentationsläger under världskrigen, finns en bra dokumentar Namibia and the Second Reich som är väldigt sevärd! Historia som “göms” av regeringen här…

 3. Anders says:

  Hej Nina,

  Själva Alte Feste var väl inget läger, men jag har hört att näraliggande Christuskirche är byggd på mark där man hade läger. Jag vet inte om den historian göms? I museet i Alte Feste finns bilder från de lägren.

  / Anders

 4. Pingback: Namibia 24 years – The Independence Museum | Namibia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.