Daan Viljoen Game Park

Bara två mil väster om Windhoek ligger “Daan Viljoen Game Park”. Den har nyligen bytt ägare och det mesta är stängt och under ombyggnad – utom själva området. För en mindre peng fick vi köra in. Vi blev först visade in på en kortare vandringsled.

Över stigen hade ett oändligt antal spindlar spänt upp sina nät. Vi hukade oss med oroliga blickar uppåt medan vi sakta tog oss fram.

Det kändes inte som om man ville ha en sån här på sig…

Så vi återvände och valde istället att följa en smal enkelriktad bilväg.

Vägen klättrade ganska brant uppåt och utsikten mot Windhoek var fin. Några djur – utöver spindlarna som fanns även här om än i mindre omfattning – såg vi dock inte till. Vi skämtade om vår spindelvandring tills någon hajade till…

Dryga 10 meter från vägen stod detta vidunder. På svenska kallas den “strimmig gnu” men här nere säger man “Blue wildebeest”. Hornen inger viss respekt och vi följdes en stund av en värderande blick…

Från början var planen att gå en bit på vägen och sedan vända tillbaka. Efter en stund såg vi dessa djur på andra sidan dalen. Ytterligare ett par gnuer och dessutom tre zebror varav ett litet föl. Det sporrade till fortsatt vandring. Jag halkade lite efter men såg plötsligt upphetsade gester längre fram…

Vägen blockerades av en giraff! Jag tror pulsen höjdes ett snäpp hos oss alla.

När vi såg att det var ett vuxet djur och en unge blev vi lite oroliga. Uppfattades vi som ett hot mot ungen? Kunde det bli farligt? Vi iakttogs oavbrutet…

När ungen passerat vägen vågade vi oss närmre. Nu såg vi ytterligare giraffer. Vilket fascinerande djur! Det blev nästan lite “Jurassic Park-känsla” över det hela.

Hur många giraffer ser du?

För mig kändes detta möte med vilda giraffer väldigt stort. Något helt annat än att se dem i en djurpark.

Lite tagna vandrade vi vidare. Långt borta syntes vad jag tror är “Red hartebeest” eller Koantilop på svenska.

Och här tittar Pumbaa fram, dvs ett vårtsvin.

I bildens nederkant syns vad jag tror kan vara en Kudu, en stor antilop. Grusvägen vi vandrade var 6.5 km och den tog oss 2 och en halv timme att vandra. Därefter kom vi upp på en asfaltväg som ledde de sista 3 km till bilen. Vi var nöjda med våra naturuppevelser och vandrade rätt raskt sista biten. Då fick vi se en liten sjö nedanför oss med en flock zebror.

Vi var så fascinerade av dessa och av fotograferandet att vi inte märkte vad vi hade bakom ryggen.

Han såg ut som om han varit inne i Windhoek och tagit en lager där han kom lunkande på vägen.

Rätt respektingivande djur, den där “blue wildebeest”. Han slog följe med oss, höll sig ett tjugotal meter bakom och höll oss i viss spänning.

Ännu en zebra hann vi med. Tre timmars och tio kilometers vandring på nästan 2000 meters höjd under afrikansk sol. Det var sex trötta svenskar som återvände till Windhoek, fyllda med nya spännande upplevelser. Det är ett fantastiskt land vi hamnat i.

 

 

 

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, På svenska, Turist. Bookmark the permalink.

8 Responses to Daan Viljoen Game Park

 1. Ulrika says:

  Wow, vad mycket spännande!
  Vad kul att du hinner och orkar låta oss här hemma få “vara med”!
  Hälsa de andra.

  Ulrika /UU

 2. Marianne Fernbrant says:

  Så härligt att få följa Dig och Dina kollegors äventyr! Vilka underbara bilder och trevliga kommentarer! Hälsa Johan och ha en fortsatt trevlig vistelse i Namibia önskar Marianne

 3. Lars says:

  Hej broder, allt väl? (Dum fråga, du verkar ha det kanon!). Jättekul att kunna “känna sig delaktig” i ditt äventyr, härliga bilder och berättelser. Ska snart köra till pappa och uppdatera honom ang allt du hittar på.

  Var rädd om dig, vi hörs!
  /Lars

  • Anders says:

   Tack Lars, det är väldigt intressant och spännande allt. Jag har – som syns i bloggen – redan hunnit med några av alla upplevelser som landet har att bjuda på. När det gäller jobbet är det otroligt mycket att sätta sig in i, men vi börjar se konturerna av arbetet framför oss.

 4. Lisa Ellerstrand says:

  Hej “brossan”
  Vilka otroliga bilder! Du skulle kunna skriva en bok om Namibia med alla fina bilder, det hade säkert lockat många dit, på jobbet( jag brukar visa bilderna där) tycker alla att du är väldigt lik mamma och det stämmer ju! Var du verkligen så närma giraffen eller har du väldigt bra zoom på kameran? Ha det fortsatt gott! kram Lisa

  • Anders says:

   Hej syrran!
   Tack! Ja, jag var nog ca 10-15 meter från giraffen som närmst. Hade säkert kunnat gå närmare men var lite feg. Idag pratade jag med en “infödd” som berättade att hon brukade mata girafferna när hon var liten. Att de är väldigt nyfikna och intresserade av människor. Så nästa gång kanske jag vågar mig en bit till?

 5. Pingback: Turist i Namibia – Windhoek | Namibia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.