Lördagsutflykt

Strax efter lunch idag åkte jag, Binge och Johan utanför stan med vaga tankar om en utflykt. Vi kom inte så långt förrän vi såg ett monument och där svängde vi in.

Heroes’ Acre, är ett enormt monument som ligger vid Auas Mountains. Här finns gravplats för 174 Namibiska hjältar, med namn och bilder på svarta marmorstenar.

En av dessa är Herero-ledaren Hosea Kutako som också fått ge namn åt Windhoeks internationella flygplats. Här finns utrymme reserverat för framtida hjältar. Plats finns det också för att ordna pampiga parader och för 5000 åskådare.

Nästan längst upp står en 34 meter hög marmorobelisk och framför den en 8 meter hög staty av brons. Statyn ska föreställa en beväpnad “okänd soldat” men den har starka likheter med förre presidenten Sam Nujoma. Monumentet är byggt av ett Nordkoreanskt företag och invigdes 2002 av just president Nujoma.

Heroes’ Acre avser att skapa en känsla av patriotism och nationalism. Man vill också påminna kommande medborgare i Namibia om att generationer av män och kvinnor av olika etnisk bakgrund gav sitt liv i kampen för att befria landet.

Bakom statyn finns en lång “tavla” som skildrar landets utveckling från slaveri, via kamp, nationella insatser och fram till landets självständighet.

Om man fortsätter upp än högre bakom statyn kommer man till en utsiktsplats. Här tillbringade vi en lång stund för att njuta av utsikten över stan…

…flygplatsen Eros…

…och bergen som omger platån som staden ligger på.

Nedanför monumentet finns en restaurang och där fick vi en kopp kaffe innan det var dags att återvända.

Och så fick jag se de första vilda djuren! Babianer på parkeringen…

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, På svenska, Turist. Bookmark the permalink.

2 Responses to Lördagsutflykt

  1. Pingback: Utflykt med utsikt | Namibia

  2. Pingback: Turist i Namibia – Windhoek | Namibia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.