Swakopmund

Semestermålet framför andra för många Windhoek-bor är Swakopmund. Det är en stad vid Atlanten med dryga 30 000 invånare som fått sitt namn av att floden Swakop här rinner ut i havet. Staden är populär främst kring jul då den erbjuder svalka från sommarens torra hetta i Windhoek.

Swakopmund ligger rakt väster om Windhoek men för att köra dit börjar man med att åka 71 km rakt norrut till Okahandja. Där svänger så vägen äntligen västerut ytterligare ca 290 km innan man är framme. Fördelen med denna väg är att det är prima asfalt hela vägen och hastighetsbegränsningen är därmed 120 kmh.

Då man närmar sig kusten minskar växtligheten och de sista milen är det ren öken. Vi kom fram i fredags strax efter lunch. Jag släppte av familjen på hotellet och fortsatte sedan till flygplatsen i Walvis Bay (nästa bloginlägg…) medan familjen gick i stan och till stranden.

Efter jobb ringde jag stans mest populära restaurang och hade turen att få ett ledigt bord.

“The Tug” heter så för att den är byggd kring en gammal bogserbåt (Danie Hugo). Restaurangen ligger precis vid stranden intill den långa bryggan. Det var mysigt att sitta här med Atlantens vågor precis utanför fönstren.

Efter en god bit mat med lämpliga tillbehör traskade vi hem till hotellet.

“Villa Wille” byggdes 1909 av den tyske arkitekten och byggnadsingenjören Hermann Wille. Efter 90 år byggdes den om till Hotel Eberwein.

Hotellet är ett av många exempel på starkt tyskt inflytande i Swakopmund ända sedan de dagar då Namibia var Tyska Sydvästafrika.

Det är ett trevligt hotell i vacker Jugend-stil.

En bra bas för att under en helg utforska Swakopmund med omgivningar…

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, På svenska, Turist. Bookmark the permalink.

2 Responses to Swakopmund

  1. Pingback: Nyår i Swakopmund | Namibia

  2. Pingback: Turist i Namibia – resten av landet | Namibia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.