Katutura

På 1950-talet bodde Windhoeks svarta befolkning oftast nära stadens centrum i en stadsdel – Main Location – som idag kallas Hochland Park. Stadens centrum växte och många vita tyckte att de svarta bodde för nära. Man beslutade att bilda en helt ny stadsdel nordväst om staden och tvångsförflytta alla svarta dit. Under denna tid styrde Sydafrika landet och apartheid rådde.

Beslutet ledde till protester från de svarta med politiska möten och ingripande från polis. Den 10 December 1959 dödades 11 personer och 44 skadades. Idag är detta datum “Human Rights Day” i Namibia. Händelsen är också en av faktorerna bakom bildandet av “SWAPO” under ledning av Sam Nujoma. SWAPO är idag Namibias största politiska parti och Sam Nujoma blev det självständiga Namibias förste president.

År 1961 skapades så den nya stadsdelen. Den fick namnet “Katutura” som på Hererospråk betyder “platsen vi inte vill leva på”. År 1968 stängdes officiellt den tidigare bosättningen – nu kallad “Old Location”. Den öppnades istället för inflyttning av vita och fick namnet “Hochland Park”. I dag väljer många högt uppsatta svarta tjänstemän att bosätta sig i just denna stadsdel – varifrån de en gång tvingades bort.

Samma år 1968 var Windhoek indelat i tre områden – Katutura för svarta, Khomasdal för färgade och det egentliga Windhoek för vita. Ute i Katatura bodde ca 5000 ytterligare uppdelade i fem etniska områden.

En gissning är att det idag bor minst lika många människor i Katutura som i resten av Windhoek. Stadsdelen har delvis fått sin upprättelse. Dagens “Independence Avenue” som är den mest centrala gatan i city startar ute i Katutura. Här ute finns också “Sam Nujoma Stadium” och det ena av stadens två statliga sjukhus.

Även om det idag finns “fina” områden härute med påkostade hus så är det ännu stadsdelen för den svarta befolkningen, åtminstone för den fattigare delen. För några dagar sedan körde jag ut här för att skjutsa hem den städerska vi har en dag i veckan. Här är några bilder…

En liten “marknad” längs med vägen där man nog hittar det mesta.

Bostäder av varierande standard. I förgrunden barer.

Bostäder – och ännu fler barer.

Bostäder.

Arbetare på väg hem. Många arbetar inne i staden, några med fast arbete men många åker dagligen den långa vägen in till centrum i hopp om att få arbete under dagen. Behöver du hjälp med att gräva, bära eller måla kan du anställa en människa en hel dag för ca 70 kr.

Då man återvänder in mot centrum ändrar sig staden gradvis. Rucklen övergår i stabilare byggnader, murarna blir högre och snart ser man mer och mer av de elektriska stängsel som är självklara i de rikare östra delarna av staden.

Den delen jag besökte är nog ändå relativt välordnad. Även om husen ser eländiga ut med mina västligt färgade ögon så finns här ändå skolor, el, vatten och avlopp. Kommer man ännu en bit längre bort blir det än värre. Nedan några bilder från en tidigare resa väster om staden.

Namibia räknas till ett av Afrikas rikare länder.

Den riktiga fattigdomen har jag inte sett. Den finns ute på delar av landsbygden.

Namibia är ett fritt land med demokrati och styrs sedan självständigheten för 21 år sedan av ett socialdemokratiskt parti.

 Läs mer om Old Location och om Katutura


Share Button
This entry was posted in Allt / everything, Om Namibia, På svenska. Bookmark the permalink.

One Response to Katutura

  1. Lars says:

    Hej Anders,
    när jag skriver detta är det den 19/10 och jag vill önska ett stort GRATTIS på din födelsedag från hela familjen! Försöker ringa ikväll.

    Hälsa, vi hörs! Ha en bra dag!
    /Lillebror

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.