Utflykt med utsikt

Förförra helgen åkte jag, Marie och Hanna till Heroes Acre. Jag har varit här en gång tidigare, men för töserna var det första gången.

Platsen är alltså ett monument över Namibiska hjältar. Vilka dessa egentligen är, lär vara föremål för en intensiv debatt som bl.a. blossar upp då någon minister av vissa anses vara hjälte, av andra ses som en byråkrat som inte hör hemma här…

Vandrar man upp bakom statyn och obelisken finns en fris som avbildar den Namibiska frihetskampen i fem avsnitt. Först den historiska med slaveri och kamp mot kolonialmakterna.

Sedan kommer den första drömmen om självständighet, med stödet från FN symboliserat uppe till höger.

När FN inte lyckades tog man alltså till vapen…

En mångårig frihetskamp…

…som ledde till ett självständigt Namibia 1990.

Redan från denna nivå är utsikten magnifik. Det syns hur staden ligger i en dal omgiven av berg. Själva dalen ligger för övrigt ca 1600 meter över havet.

Om man lämnar statyn och bilderna och traskar ännu en bit uppåt får man än bättre utsikt. Det var lite disigt under vårt besök men en del gick att se ändå…

Här är cityflygplatsen Eros alldeles söder om stadskärnan. I den sydöstra hörnan ligger tornet…

…som syns bättre om man zoomar in. Till vänster om tornet polisens helikopterhangar, sedan tornet med sammanhängande byggnad som rymmer ATCC där vi nu jobbar för fullt med utbildningen. En bit till höger därom de nästan groteskt stora hangarerna för regeringens flygplan. 

Tittar man noga ser man att nästa monument nästan är färdigbyggt även om det finns ett par kranar kvar på taket. Här skall bli ett självständighetsmuseum. Det gamla låga “Alte Feste” som hyser museet idag skymtar på bilden.

Det var inte bara Hanna som tyckte det var en trevlig utflykt…

Share Button
This entry was posted in Allt / everything, På svenska, Turist. Bookmark the permalink.

One Response to Utflykt med utsikt

  1. Kornelia says:

    I love ur travel document. Thanks for the story of Charles. Great man he was; wish i couldve met him. My hero. Please email at kornelia.malima@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.